Wil je personeel aannemen en weet je niet waar je moet beginnen? Met dit stappenplan ben je op de hoogte van de regels op de arbeidsmarkt. Lees het blog voor een volledig stappenplan.
Stap 1: Werving en selectie bij personeel aannemen
Het begint allemaal bij het aantrekken en selecteren van de juiste mensen. Zorg dat de juiste mensen solliciteren op je vacature. Dit doe je door een goede vacaturetekst te (laten) schrijven. We horen je denken; hoe ziet een goede vacaturetekst eruit? Zorg er in ieder geval voor dat de functie- en bedrijfsomschrijving helder is. Zo krijgt je sollicitant een helder beeld van zijn of haar taken en van jouw bedrijf.
Stap 2: Screen toekomstige medewerkers
Zoek jij iemand die zich bezig gaat houden met de financiën van jouw bedrijf of andere bedrijfsgevoelige informatie? Dan is een screening handig. Je wilt voorkomen dat deze informatie op straat komt te liggen. Screenings komen vaak voor bij managementfuncties en functies in de zorg en het onderwijs.
Stap 3: Check het identiteitsbewijs als je personeel gaat aannemen
Hoera! Je sollicitant wordt één van je medewerkers. Superleuk. Als werkgever ben je verplicht om de identiteit van je nieuwe medewerker te controleren. Maak en bewaar een kopie van een geldig identiteitsbewijs.
Stap 4: Meld je aan als werkgever als je personeel gaat aannemen
Wanneer je voor het eerst personeel in dienst neemt, krijg je te maken met loonbelasting en andere werkgeversplichten. Meld jezelf aan als werkgever bij de Belastingdienst. Ben je al bekend met het aannemen van personeel? Geef elke verandering in jouw personeelsbezetting door aan de KVK.
Stap 5: Sign that contract
Voordat je kersverse personeelslid voor je aan het werk mag, moet er een contract getekend worden. Met een arbeidscontract ga je samen een overeenkomst aan. Hierin leg je zaken vast zoals het salaris, de werktijden, pensioenregelingen en welke cao van toepassing is.
Werken zonder contract
Werkt een werknemer zonder een schriftelijk contract voor jou, dan heb je automatisch een mondelinge arbeidsovereenkomst. Je bent wettelijk verplicht om maximaal één maand na indiensttreding verschillende zaken schriftelijk vast te leggen. Sommige afspraken zijn alleen geldig nadat ze schriftelijk zijn bevestigd. Hierom geven de meeste werkgevers de voorkeur aan een schriftelijk contract.
Stap 6: Salaris uitbetalen en vakantiegeld
Werknemers in Nederland hebben recht op het wettelijk minimumloon en vakantietoeslag. Het vakantiegeld is minimaal 8% van het brutoloon. De meeste werkgevers betalen dit één keer per jaar uit, in mei of juni. Dit hoeft niet, je mag het vakantiegeld ook maandelijks bij het salaris uitkeren.
Als werkgever ben je ook verplicht om het loon van je medewerkers op tijd uit te betalen. Besteed je de loonadministratie liever uit? Deze zit standaard in ons groeipakket of is toe te voegen als add-on.
Stap 7: Houd je aan de Arbowet als je personeel gaat aannemen
Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Hiervoor is de Arbowet opgericht. Hierin staan onderwerpen opgenomen zoals AVG, ziekteverzuimbeleid, bedrijfshulpverlening (BHV) werkplezier- en stress, duurzame inzetbaarheid en meer.
Stap 8: Stel een risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op
Of je uitzendkrachten, stagiaires of flexwerkers in dienst hebt; als werkgever zorg je voor een veilige werkomgeving. Daarom doe je een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit is een onderzoek dat de gevaren en risico’s voor jouw personeel duidelijk maakt. Zo weet je welke risico’s er zijn en welke maatregelen je daarvoor neemt. Een RI&E is verplicht, de Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of je ‘m hebt.
Je kan zelf een RI&E opstellen of de instrumenten en tools van het Steunpunt RI&E gebruiken.
Stap 9: Draag sociale verzekeringspremies af
Ziekte, arbeidsongeschiktheid of andere omstandigheden waardoor jouw personeel niet meer kan werken; je denkt er liever niet aan. Toch kan het gebeuren dat medewerkers langdurig ziek worden of volledig uitvallen. Het is verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten.
Stap 10: Ga na of je werknemer een zorgverzekering heeft
Je werknemer moet een Nederlandse zorgverzekering hebben. Is hij niet verzekerd? Dan sluit het Zorginstituut Nederland namens hem een zorgverzekering af en moet jij de premie afdragen.
Met dit stappenplan is personeel aannemen bijna een makkie geworden. Bijna, omdat we helaas geen invloed hebben op de huidige, krappe arbeidsmarkt. Het zoeken, vinden en selecteren van nieuwe collega’s is een tijdrovend proces. Zo ook het papierwerk dat daarbij komt kijken. Laat je jezelf graag adviseren? Geen probleem, je mag ons altijd een berichtje sturen.