Hoe verwerk je internationale betalingen in je administratie?

Internationale betalingen

We’re going international. Je hebt een toffe buitenlandse klant binnengehaald of een samenwerking opgezet met iemand aan de andere kant van de wereld. Nice! Maar wacht. Jij houdt je boekhouding natuurlijk bij in euro’s 💶 zoals elke Nederlandse ondernemer. Nu krijg je te maken met facturen in bijvoorbeeld Dollars, Yen, Ponden, etc. Met een internationale betaling moet je even extra opletten. 


Check de wisselkoers

Je krijgt een factuur binnen waarop de bedragen staan in een vreemde valuta. Omdat jij aangifte doet in euro’s, moet je deze bedragen omrekenen. Hiervoor gebruik je de exchange rate (wisselkoers) van de datum die op de factuur staat. Deze verwerk je in je administratie. Betaal je de factuur op dezelfde dag als dat je hem ontvangt? Dan maak je het jezelf makkelijk doordat je geen koersverschillen hebt. 


Betaal je de factuur op een ander moment? Dan is de kans groot dat de wisselkoers is veranderd en je valutaverschil krijgt. Voor het rekenverschil die je krijgt door de wisselkoers maak je een aparte kostenpost aan. Krijg je hierdoor een positief of negatief saldo aan het einde van het jaar, dan laat je dit zien in je winst- en verliesrekening.


Hoe doe je een internationale betaling?

De wisselkoers is berekend en je staat op het punt om de buitenlandse factuur te betalen. Hiervoor heb je een bankrekening nodig die geschikt is voor buitenlandse valuta. Dit kan bijvoorbeeld bij de Rabobank met een Vreemde Valutarekening. Hier maak je gemakkelijk voor elke vreemde valuta een rekening aan. 


Zaken doen met het buitenland is stoer, maar kijk dus uit voor de wisselkoers en de kosten die je bank hiervoor vraagt. Ff dubbel checken dus. Krijg je nu al een black-out? Laat ons dan maar even meekijken. Wij hebben dit zo voor je gefixt en dan focus jij je lekker op je buitenlandse zaken.