Stel je bent net voor jezelf begonnen als zelfstandig ondernemer en wil een aantal mooie zakelijke outfits shoppen. Dit wil je dan graag zakelijk betalen. Lijkt te verantwoorden toch? Zo makkelijk ziet de Belastingdienst het helaas niet. Of werkkleding aftrekbaar is lees je in dit blog!
Wanneer is je outfit werkkleding?
Dat jij iets ziet als werkkleding, wil niet meteen zeggen dat dit voor de Belastingdienst ook het geval is. De regels hierover zijn namelijk best wel streng. De mannen en vrouwen van de fiscus waken ervoor dat jij de hele inhoud van je kledingkast op de zaak zet. Voldoet je outfit aan een van onderstaande eisen, dan is je werkkleding aftrekbaar:
- Op de kleding staat een duidelijk bedrijfslogo (tekst of beeld). Deze kleding kan dus wel geschikt zijn om privé te dragen, maar is voorzien van een logo. Let op: een klein logo op bijvoorbeeld je borst is niet genoeg. Het logo moet minimaal 70cm2 groot zijn (dat is best groot). Daarnaast moet het logo vastzitten op de kleding en goed zichtbaar zijn. Dus niet aan de binnenkant 😉
- De kleding (ook je nette schoenen) is echt alleen geschikt om op de werkvloer te dragen. Denk hierbij aan een uniform voor politie of soldaten, de outfits voor verplegers en artsen of een overall met reflectoren voor de werkers op de weg. Deze kleding is overduidelijk bedoeld voor de werkvloer en zul je niet snel in je privé tijd dragen.
Goed voorbeeld: een arts mag een witte doktersjas wel op de zaak zetten. Een gewone witte broek en een wit polo met een klein logo op de borst ziet de Belastingdienst niet als zakelijke kleding en is dus ook geen werkkleding die aftrekbaar is.
Is werkkleding aftrekbaar als zzp’er?
Voldoet jouw werkkleding aan één of meerdere van bovenstaande eisen, dan zijn de kosten voor deze kleding volledig aftrekbaar. Als dat niet het geval is dan zijn de kosten helemaal niet aftrekbaar. Een mooi en duur maatpak voor belangrijke presentaties moet je dus echt volledig zelf betalen.
Werkkleding is voor 100% aftrekbaar, maar de Belastingdienst ziet je outfit dus niet zomaar als zakelijke kleding. Je werkkleding moet je (bijna) uitsluitend kunnen dragen voor je werk en dat moet duidelijk zichtbaar zijn, zoals bij een uniform, doktersjas of overall het geval is. Als je de outfit ook privé kunt dragen, is het niet aftrekbaar als werkkleding. De enige uitzondering hiervoor is als er een (redelijk groot formaat) logo op de kleding staat. Dit logo moet verwijzen naar jouw bedrijf. In dit geval is je werkkleding aftrekbaar en kun je die dus invoeren in je zakelijke administratie.
Wil je meer handige blogs lezen over dit soort onderwerpen? Check onze blogpagina en read on!