Wat is voorbelasting en hoe vraag je het terug?

Wat is voorbelasting en hoe vraag je het terug?

Je hebt vast al weleens van voorbelasting gehoord, maar weet je eigenlijk wat het betekent? En wanneer je hiermee te maken krijgt? In deze blog leggen we je uit wat voorbelasting is en hoe je dit terug kunt vragen.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting gaat over de btw die je betaalt over alle aankopen die je doet voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een laptop, kantoorartikelen of productiematerialen. Of heb je een auto gekocht om zakelijk te rijden? Dan mag je de btw van deze aankoop aftrekken van de btw die je rekent aan jouw klanten. Het verschil tussen deze twee btw-bedragen moet je betalen aan de Belastingdienst. Oftewel, je mag de btw van al je zakelijke aankopen terugvragen en aftrekken van de te betalen btw. Dit bedrag heet voorbelasting. Bewaar je bonnetjes van al je zakelijke aankopen dus goed! 

Wanneer mag je de btw terugvragen?

Zoals je weet ben je als ondernemer verplicht om goed je administratie bij te houden. In principe kan iedere ondernemer de btw terugvragen, maar er zijn een aantal uitzonderingen:


  • Geen btw berekenen = geen btw aftrekken

Bereken je geen btw doordat je bijvoorbeeld gebruikmaakt van de kleine ondernemersregeling? Dan mag je de btw niet aftrekken. Ook kun je vrijstelling krijgen van btw als je bijvoorbeeld weinig hebt om aan te geven of omdat je werkzaam bent in een vrijgestelde branche.


  • Onduidelijke factuur

Wanneer je een factuur hebt ontvangen waarop de btw niet duidelijk vermeld staat of de factuur onvolledig is, mag je de btw niet aftrekken.


  • Privé aankopen

Over aankopen voor privégebruik mag je geen btw aftrekken. Wanneer je deze aankopen deels zakelijk, deels privé gebruikt, maak je aan het einde van het jaar een correctie voor privégebruik. Dat betekent dat je een deel van de verrekende voorbelasting weer moet terugbetalen. Ook eten en drinken dat je koopt bij een horecagelegenheid mag je niet aftrekken. Wanneer je eten koopt voor jou en je personeel, dan mag het in de meeste gevallen wel.


  • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor je personeel, zoals bijvoorbeeld een sportschoolabonnement, meubilair voor thuiswerken of een kerstpakket, noemen we ook wel personeelsvoorzieningen. De btw die je hierover betaalt mag je niet altijd aftrekken als voorbelasting. Ook voor de btw over giften en relatiegeschenken geldt; je mag het aftrekken als de uitgaven per persoon per jaar niet meer zijn dan €227.

Hoe vraag je de btw terug?

Nu je weet wat er wel en niet onder voorbelasting valt, vraag je je misschien af hoe je de btw terug kunt vragen. Dat vertellen we je graag. De meeste ondernemers doen ieder kwartaal btw-aangifte over het afgelopen kwartaal. Dit doe je via de website van de Belastingdienst of via jouw boekhoudprogramma. Je geeft aan hoeveel btw je hebt ontvangen en wat je aan btw hebt betaald over je zakelijke aankopen. Daarna vul je bij 5b ‘Voorbelasting’ het bedrag in dat je hebt betaald voor jouw zakelijke aankopen. De Belastingdienst verrekent dit automatisch met de btw die je aan hen verschuldigd bent.


“Tip: Sta je nog niet officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar maak je al wel kosten? Je mag je zakelijke inkopen nog tot 5 jaar voor de start van je eigen onderneming terugvragen. Extra belangrijk om je boekhouding goed bij te houden dus!”

Rekenvoorbeeld voorbelasting

Om je een handje te helpen geven we je een rekenvoorbeeld om de voorbelasting te berekenen. Stel je hebt in het afgelopen kwartaal 600 euro aan btw berekend aan klanten en je hebt 250 euro aan btw betaald aan inkopen. Dan moet je dus 600 – 250 = 350 euro aan de Belastingdienst betalen. Piece of cake, toch? 😉

Webbased boekhouding

Wanneer je je boekhouding uitbesteedt bij Twynbloxx, hoef jij je niet druk te maken over de btw-aangifte. Voor een vast bedrag per maand besteed jij in een fluitje van een cent jouw administratie uit. Onze financiële specialisten gaan dan voor je aan de slag. Wel zo fijn!

Benieuwd naar hoe dat precies werkt? Plan een gratis en vrijblijvende kennismaking in.