Werken als digital nomad vanaf een heerlijk strand in Thailand of een zonnig oord in Mexico… Locatie-onafhankelijk een business runnen is hip. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als digital nomad, denk daarbij aan de belasting. Want helaas zijn de belastingregels voor digital nomads niet altijd even duidelijk. Daar vertellen we meer over in dit artikel!
Kun je als digital nomad ingeschreven staan in Nederland?
Wanneer je meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft binnen één jaar, ben je verplicht je uit te schrijven in het land waar je ingeschreven staat. Belangrijk om te weten: deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Zelfs als je bijvoorbeeld twee keer 5 maanden in een jaar weg bent, moet je nog steeds verplicht uitschrijven. In Nederland moet je namelijk rekening houden met de basisregistratie personen (BRP). Na uitschrijving ben je formeel geen inwoner van Nederland meer.
Voorwaarden inschrijving KvK als digital nomad
Als digital nomad gelden er andere regels voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het is mogelijk om vanuit het buitenland bij de KvK ingeschreven te staan, maar er zijn voorwaarden. Dit kan alleen als je bedrijf een adres in Nederland heeft of als de meeste bedrijfsactiviteiten zich hier afspelen. Inschrijven vanuit het buitenland vergt wel enige stappen. Daarom kiezen veel digitale nomaden ervoor om zich bij de KvK in te schrijven voordat ze op reis gaan en om maximaal 8 maanden per jaar in het buitenland te verblijven. In tegenstelling tot de KvK kijkt de Belastingdienst naar het hele jaar. Het gaat daarbij niet om waar je ingeschreven staat, maar waar je daadwerkelijk woont en verblijft. Hierbij kunnen ze ook kijken naar dingen als waar je naar de huisarts gaat, waar je boodschappen doet en waar je verzekering loopt. Hiermee kunnen zij zien of je wel echt woont op de plek die je hebt opgegeven.
Wat zijn de risico’s van ingeschreven blijven in Nederland?
Het risico van aanhoudende inschrijving in Nederland kan groot zijn. Vaak wordt er gecontroleerd of je ook echt op het opgegeven adres woont. Dit gebeurt dan met een adresonderzoek, waarbij ze fysiek komen controleren of jouw bedrijf daar daadwerkelijk is gevestigd. Als dit niet zo is, krijg je een boete. Dit kan ook het gevolg hebben dat je gedwongen wordt je bedrijfsstructuur aan te passen. Denk hier goed over na als je als digital nomad door het leven wil gaan, want dit soort verrassingen wil je natuurlijk het liefst vermijden.
Waar ben jij als digital nomad belastingplichtig?
Tja, daar is helaas (nog) geen eenduidig antwoord op te geven. Fiscaal inwonerschap is geen zwart-wit-kwestie en daarmee wordt ook de belastingverplichting aardig ingewikkeld. Het is dus niet zo dat je automatisch belasting moet betalen in het land waar je officieel ingeschreven staat.
Overweeg je om als zzp’er vanuit het buitenland te gaan werken of identificeer jij jezelf al als digital nomad? Laat in elk geval iemand anders met je meekijken naar jouw situatie. Ga er dus niet meteen vanuit dat je geen belastingverplichting meer hebt zodra je (bijna) niet meer in Nederland woont.
Maar wat als je voor de gemeente en KvK geen inwoner van Nederland meer bent, terwijl je dat voor de Belastingdienst nog wel bent, of andersom? Dat hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Zonder informatie over jouw situatie kan niemand hier een uitspraak over doen. Het is van groot belang om dit grondig uit te zoeken en je persoonlijke situatie voor te leggen aan een financieel adviseur of belastingdeskundige. Om problemen te voorkomen, kan het ook slim zijn om een vooroverleg met de Belastingdienst aan te vragen.
Wil jij als digital nomad jouw boekhouding op een digitale manier beheren, maar toch een persoonlijk contactpunt hebben voor jouw boekhoud gerelateerde vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of plan een kennismakingsgesprek met ons in.