Als ondernemer profiteer je van belastingvoordeel als je jouw fiets op de zaak zet. Lekker! En niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medewerkers zijn er manieren om geld te besparen. We zetten de voorwaarden hiervan voor je op een rij. En laten we eerlijk zijn, een beetje beweging door naar je werk te fietsen is altijd mooi meegenomen, toch?
Als zzp’er een zakelijke fiets kopen
Als je een zakelijke fiets wil kopen voor jezelf zijn er een paar dingen waar je op moet letten.
- Als zzp’er moet je de fiets minimaal 10% zakelijk gebruiken.
- Voor de inkomstenbelasting wordt 7% van de adviesprijs van de fiets bij je winst opgeteld. Benieuwd naar de adviesprijs van de fiets? Dan is bijtellingfietsvandezaak.nl een handige website om dit te checken.
Bovendien kun je de aanschafprijs van je zakelijke fiets aftrekken van je winst met een jaarlijkse afschrijving. Je kunt ook losse kosten voor de fiets aftrekken, zoals een fietsverzekering, reparaties of accessoires. De btw op de aanschafkosten en de losse kosten kun je aftrekken als voorbelasting. Als je de fiets van de zaak ook privé gebruikt, moet je bepalen hoe je met de btw omgaat. En niet te vergeten: de zakelijke kilometers die je met je fiets aflegt, kun je niet als reiskosten opgeven.
Welke opties zijn er voor een fietsplan?
Wanneer je als ondernemer een fiets wil kopen of leasen voor je medewerkers, kun je op vier verschillende manieren gebruik maken van belastingvoordeel voor een (elektrische) fiets, of speed pedelec. Komt ‘ie:
- Zakelijke fiets kopen of leasefiets
Koop of lease een fiets zakelijk voor je werknemer. Voor de belastingen bereken je de waarde van de fiets als 7% van de adviesprijs. Voeg deze bijtelling toe aan het bruto jaarsalaris van je werknemer. Houd loonbelasting en premie voor volksverzekeringen in op dit bedrag per aangiftetijdvak. Omdat jij de fiets voor je werknemer betaalt, kun je de kosten aftrekken van de winst met een jaarlijkse afschrijving.
- Een deel van het brutoloon inzetten voor de aanschaf
Met de bruto-/netto vergoeding levert jouw medewerker een deel van het bruto inkomen in. Voor dat deel krijgt hij of zij een vergoeding om een fiets van te kopen. Deze vergoeding valt dan onder het eindheffingsloon en daar hoef je geen belasting over te betalen. Dit komt doordat het binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft. Een ander voordeel: het bedrag van de zakelijke fiets gaat van het brutoloon af, waardoor je minder loonbelasting en premies betaalt.
- Een vergoeding krijgen of geven per kilometer die je fietst
Je werknemer kan de fiets ook betalen met een kilometervergoeding zonder belasting. Je geeft je werknemer dan een vergoeding per kilometer voor het woon-werkverkeer. Een vergoeding tot € 0,21 per kilometer is belastingvrij. Dit kan niet in combinatie met het kopen of leasen van een fiets zoals hierboven beschreven.
- Een renteloze lening afsluiten
Je kunt je werknemer een lening geven om een fiets te kopen. Omdat je werknemer dit bedrag terugbetaalt, heeft het geen invloed op de beschikbare vrije ruimte. De werknemer kan de lening ook terugbetalen met de belastingvrije kilometervergoeding.
Genoeg opties dus! Lees je graag nog even verder? In onze andere blogs geven we je tips over belasting, verschillende aftrekposten en allerlei andere ondernemersvragen.
Vind je het fijn om over dit soort zaken te sparren met een boekhouder? Plan dan een gratis kennismaking met ons in.