Om omzet te maken, moet je soms eerst kosten maken. Bedrijfskosten mag je gedeeltelijk of volledig aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Lees hier welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn.
Zakelijke kosten die volledig aftrekbaar zijn
Kosten die je maakt voor jouw onderneming mag je aftrekken. Sommige kosten, zoals huurkosten, trek je in één jaar af. Andere kosten, zoals de aanschaf van een auto, spreid je over meerdere jaren. Maak je kosten om jouw onderneming op te zetten, dan kan je deze in sommige gevallen aftrekken.
Vaak kan je de btw die je betaalt over jouw bedrijfskosten aftrekken in jouw btw-aangifte. Dit noemt de Belastingdienst ook wel aftrek van voorbelasting.
Alles wat je uitgeeft aan en binnen je onderneming is 100% aftrekbaar. Denk aan kantoorartikelen, verzekeringen, werkkleding of kosten voor je boekhouder of accountant. Ook huurkosten zijn 100% aftrekbaar. Heb je een kantoor aan huis? Deze zakelijke kosten mag je meestal niet aftrekken. Soms mag je wel het gedeelte aftrekken dat je voor je onderneming gebruikt. Je check het met de rekentool van de Belastingdienst.
Zakelijke kosten die gedeeltelijk aftrekbaar zijn
Gebruik je iets zowel zakelijk als privé, dan mag je alleen het zakelijke deel aftrekken. Ga je lunchen met een zakenrelatie, dan is dit deels aftrekbaar. Maar geef je een training en voorzie je de cursisten van een verzorgde lunch? Dan is het zakelijk en mag je dit wel 100% aftrekken.
Zakelijke kosten die niet aftrekbaar zijn
Gebruik je iets vooral privé? Dan is het niet aftrekbaar. Zo is kleding niet aftrekbaar, tenzij het om werkkleding gaat die je niet privé kan dragen. Andere zaken die je niet mag aftrekken zijn:
- de kosten voor het halen van je rijbewijs;
- je zorgverzekering;
- afspraken bij een pedicure/manicure etcetera;
- boetes onderweg naar een zakelijke afspraak.
In één keer of verdeeld over meerdere jaren
Doe je een aankoop onder de 450 euro of hebben de kosten betrekking op één jaar? Dan trek je het in één keer af, in het jaar dat je de kosten maakt. Bij een aankoop hoger dan 450 euro, die je langer gebruikt dan één jaar (bijvoorbeeld een laptop, machine of auto), spreid je de kosten. Dit noemen we afschrijving.
Hoe zit het met studiekosten
Wil je opleidingen volgen om je vakkennis op peil te houden? Hier was altijd een aftrekpost voor. Sinds 1 januari 2022 bestaat deze niet meer. Er is een subsidieregeling voor in de plaats gekomen: het STAP-budget. Dit is een vergoeding van (maximaal) 1.000 euro per persoon.
Ben je benieuwd welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn? Wij vertellen het je graag. Boek een intake of geef ons een belletje.